top of page

Mýty a představy o ISO 9001. S čím se potkávám?

Aktualizováno: 29. 1. 2022




X: Co děláš? Já: Zavádím požadavky standardů ISO do praxe. ...


a už to jede, slyším spoustu PROTI vycházejících často:


➖z neznalosti

➖ze špatné zkušenosti s poradcem/auditorem

➖z opozice vůči všemu novému

➖z přesvědčení, že v náš systém řízení by nám ISO mohlo závidět

➖velice často z toho, že mě k systému dle ISO někdo nutí a nejedná se o mé vlastní rozhodnutí

ISO 9001 mýty
.pdf
Download PDF • 788KB


Kde získat více informací o systémech řízení dle ISO?



V oblasti, kterou jsem si pro svou práci vybrala panuje celá řada mýtů a polopravd o systémech řízení dle požadavků standardů ISO. Vedle vlastní poradenské činnosti jsem si dala cíl - dělat i osvětu v této činnosti a uvádět některá tvrzení na pravou míru, případně doplnit informace, aby si čtenář - ano, vlastně potenciální klient - mohl udělat obrázek sám a rozhodnout se, zda mu požadavky příslušného ISO standardu dávají smysl pro jeho podnikání či nikoliv.


Můžete se podívat i na YouTube s krátkými S-minute rozhovory nebo diskusními pořady Čaj o páté v delším formátu: www.youtube.com/c/veronikasoukupova


Nebo se přihlásit k odběru tohoto blogu.


Sledovat mě na LinkedIn nebo vstoupit na LinkedIn do skupiny QualiTea, kde sdílíme knowhow zdarma a diskutujeme s řadou kvalitářů z různých odvětví. Můžete se zapojit nebo čerpat informace.




Nebo můžete spolupracovat na podobě ISO standardů přímo!


Ráda bych uvedla i to, že standardy jsou tvořeny lidmi s bohatými zkušenostmi v dané oblasti a celosvětovém měřítku. Každá země má možnost se k jejich znění vyjádřit prostřednictvím u nás např. Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, který pro tyto účely zřizuje v rámci České agentury pro standardizaci (ČAS) tzv. Technické normalizační komise. V TNK 6, která je zaměřena na vývoj standardů v oblasti kvality, projektového řízení, anti-bribery, compliance apod. jsem členem. I vy se můžete podílet např. na vývoji ISO 9001, věnujete-li tomu svůj čas a energii (jako člen, nebo jako host komise). Připomínková řízení jsou navíc otevřená i veřejnosti v rámci webu ČAS.


Abych se vrátila k tématu, mám velké štěstí na klienty, zejména v poslední době.



Ideálně se mi pracuje s těmi klienty, kteří:

➕se rozhodli sami, že si zavedou systém - mají k tomu řadu důvodů, věřte, že by nedávali peníze mně nebo certifikační společnosti, kdyby nevěřili v jasné přínosy

➕si přejí minimalistický, ale funkční systém - žádnou nadbytečnou byrokracii, dokumentaci do té míry, do které ji sami potřebují (např. pro ošetření znalostí ve společnosti, zrychlení zaškolení nových pracovníků, minimalizaci chybovosti atd.)

➕spolupracují na svém systému s námi, poradci - nemají představu, že jim donesu dokumentaci, položím ji na stůl, kde si ji auditor prohlédne a dá certifikát


Aktuálně rozbíháme s kolegy projekty v oblastech: řízení kvality, environmentu (#ISO14001), BOZP (#ISO45001) a to s klienty z #automotive, #medicaldevices (zde dle #ISO13485 i 9001) ale i ze sektoru služeb.



Pokud máte dotaz k systémům řízení - jsem Vám k dispozici.



Veronika Soukupová

+420 603 171 017






32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page